Rijkswaterstaat
max €125 per uur
Gelderland
20 uur per week
01 oktober 2021
30 september 2023
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland
Opdrachtomschrijving
De projecten van Rijkswaterstaat hebben impact op de hele samenleving. In het project ViA15 maken Rijk en regio zich samen sterk voor een robuust wegennet in de regio Arnhem-Nijmegen. Zo’n sterk wegennet draagt niet alleen bij aan een betere bereikbaarheid, de regio wordt ook veiliger en leefbaarder. Het Rijk en de provincie Gelderland hebben gekozen voor een robuuste oplossing, waarbij de druk op het wegennet duurzaam wordt teruggedrongen: het project ViA15. Dit project bestaat onder meer uit de volgende maatregelen:
• Doortrekken van de A15 vanaf knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en
Zevenaar;
• Verbreden van de A12 tussen Westervoort en Knooppunt Oud-Dijk;
• Verbreden van de A15 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Ressen.
Het projectgebied ligt in de provincie Gelderland, in de gemeenten Overbetuwe, Lingewaard, Duiven, Zevenaar en Montferland en binnen het beheergebied van de waterschappen Rivierenland en Rijn & IJssel. Daarnaast zijn de gemeenten Nijmegen en Arnhem betrokken. Belangrijke thema’s voor de omgeving zijn onder meer – naast een robuust wegennet – natuurwaarden, landschappelijk inpassing van de weg en grondwaterproblematiek. Verder speelt de historie van het project een rol. Er wordt reeds decennialang over deze verbinding gesproken en zo’n 15 jaar geleden is de Betuwespoorlijn door dit gebied getrokken, nagenoeg langs hetzelfde tracé, met een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal op de plek waar nu een brugverbinding wordt voorzien in het tracé van de ViA15. Dit is een gevoelig punt in de omgeving. In 2017 is het Tracébesluit vastgesteld en in 2019 een wijzigings Tracébesluit. Op beide besluiten zijn veel zienswijze en beroepen ingediend en de Raad van State heeft op 20 januari 2021in een tussenuitspraak aangegeven dat de stikstofgevolgen beter gemotiveerd moeten worden.
Het project is staat aan de vooravond van de realisatiefase. Eind januari 2020 is het DBFM-contract consortium GelreGroen ondertekend en de voorbereiding is in volle gang. De daadwerkelijke uitvoering start na een onherroepelijk Tracébesluit. Rijkswaterstaat zal het gebied functievrij moeten maken waarbij het zwaartepunt ligt in het uitvoeren van archeologisch en CE onderzoek.
Rol van senior adviseur omgeving / directievoerder archeologie en CE
Als senior adviseur omgeving ben je verantwoordelijk voor directievoering op meerdere (bestaande en nieuwe) opdrachten op het gebied van archeologie en CE. Je stuurt hierbij op kosten en planning van deze opdrachten, waarbij nadrukkelijk afgestemd dient te worden met de bevoegde gezagen. Je signaleert mogelijkheden, kansen en risico’s ten aanzien van samenwerking en de relatie met bevoegde gezagen en DBFM Opdrachtnemer en je reageert daar proactief en adequaat op. Als generalist ben je een verbinder tussen de omgeving en de verschillende disciplines die vanuit het project de dialoog aangaan met de diverse stakeholders.
De senior adviseur omgeving draagt tevens zorg voor het monitoren van met de omgeving en bevoegde gezagen gemaakte afspraken. Je hebt affiniteit met technische en juridische zaken en je combineert een empathische grondhouding met een zakelijke inslag.
Je bent alert op (externe) ontwikkelingen en nieuwe situaties die de uitvoering van het project kunnen beïnvloeden en je pakt hierbij je rol. Je speelt adequaat in op die nieuwe situaties door risico-gestuurd te werken. Je weet hierbij de juiste informatie tijdig over te brengen naar de juiste personen. De geformuleerde projectresultaten houd je continu in het vizier en je zorgt ervoor dat deze, samen met collega’s vanuit andere disciplines, behaald worden. Hierin werk je actief samen met het projectteam (in het bijzonder met de collega’s van het team omgeving) en met collega’s van de regio Oost-Nederland. Je werkt transparant en navolgbaar.
Gewenst profiel
Voor deze opdracht is stevige ervaring in het vakgebied omgevingsmanagement bij complexe uitvoeringsprojecten van Rijkswaterstaat een absolute vereiste. Ook is opgedane kennis en ervaring in een rol van directievoerder bij een project met een DBFM-contract noodzakelijk. Je beschikt over zeer goede communicatieve vaardigheden en beschikt over affiniteit met technische en planologische zaken en je combineert een empathische met een zakelijke inslag. Verder beschik je over een sterk analytisch vermogen en kan omgaan met diverse (soms tegengestelde) belangen.
Taken opdracht
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox