Gemeente Westland

Projectleider Omgevingsplan

Gemeente Westland

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Bouw mee met de gemeente Westland. De gemeente Westland is met ruim 100.000 inwoners één van de dertig grootste gemeenten in Nederland. Met haar duurzame en innovatieve glastuinbouwcluster is de gemeente Westland een belangrijke economische motor. Op een inspirerende manier biedt de gemeente Westland haar inwoner ruimte, rust, groen en woonomgevingen met aantrekkelijke recreatiemogelijkheden en voorzieningen. Een vitale economie en een bloeiend verenigingsleven zorgen voor een dynamische en actieve gemeente. Slagkracht, ambitie, innovatie en professionaliteit, dat zijn de kernbegrippen waar het in Westland om draait!

Gemeente Westland is een uitdagende en eigentijdse werkgever, die continu in ontwikkeling is. We zijn een actieve werkorganisatie met een prettige, informele werksfeer en volop ontwikkelingsmogelijkheden. We sturen op resultaten en het tonen van eigen initiatief wordt gewaardeerd. Gemeente Westland is onderverdeeld in vier clusters: Dienstverlening, Beleid, Ruimte en Bedrijfsvoering, met daarnaast een unit Concern control en eenheid Bureau gemeentesecretaris.

Cluster Beleid

De collega’s die werkzaam zijn binnen dit cluster signaleren en initiëren ontwikkelingen in de maatschappij, om deze vervolgens te vertalen naar visie en strategie om de doelen te bereiken. Het gaat daarbij om alle beleidsdomeinen van de gemeente, denk aan economie, ruimte, veiligheid, onderwijs, zorg, sociale zaken, etc. Het cluster beheert hierbij de middelen en voert op hoofdlijnen regie op de realisatie. Collega’s werken op interactieve manier met stakeholders in de maatschappij, binnen de gemeentelijke organisatie en het bestuur. Het cluster bestaat uit 3 taakvelden: Sociale kracht, aantrekkelijk Westland en sterke economie.

Opdracht Projectleider omgevingsplannenAls op 1 juli 2022 de Omgevingswet in werking treedt, vormen alle ruimtelijke plannen binnen de gemeente Westland samen met de rijksregels die vanaf dan door gemeenten worden geregeld (Bruidsschat) in één klap het ‘tijdelijke omgevingsplan’. Vanaf dat moment begint de transitie naar een volwaardig omgevingsplan dat voldoet aan de regels van de Omgevingswet.

Daartoe moeten een aantal zaken herzien cq verwerkt worden:

  1. De gemeentelijke organisatie moet in staat zijn om vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet het omgevingsplan daadwerkelijk te kunnen wijzigen. Er moet dan ook een methode worden ontwikkeld waarmee het tijdelijk omgevingsplan kan worden gewijzigd en waarmee initiatieven (projecten e.d.) in het nieuwe omgevingsplan kunnen worden vastgelegd.
  2. De huidige ruimtelijke regelingen moeten worden omgezet naar het nieuwe omgevingsplan. Dit betreft onder meer de huidige ruimtelijke plannen (meer dan 100 bestemmingsplannen, Chw-bestemmingsplannen, wijzigingsplannen, uitwerkingsplannen etc.) en de bruidsschatregels maar ook de regels uit gemeentelijke verordeningen.

Werkzaamheden

  • Opstellen van een definitief plan van aanpakinclusief: communicatieplan, planning met tussentijdse producten en het eindproduct en urenraming.
  • Opleveren van een methode (casco, basisregelset etc.) aan de opdrachtgever waarmee het tijdelijk omgevingsplan kan worden gewijzigd 1 mei 2022.
  • Aansturing, coördinatie van het proces om te komen tot deze methode.
  • Afstemming over de (tussentijdse) producten met de verschillende betrokken vakteams en ICT binnen de Gemeente Westland.
  • Afstemming over de (tussentijdse) producten met de betreffende overheidsinstanties (ODH, Hoogheemraadschap etc.).
  • Communicatie afstemmen met de ambtelijk opdrachtgever en uitvoeren.
  • Aanspreekpunt voor de gemeentelijke organisatie.

Resultaat

Voor 1 juli 2022 is er een basisregelset of regelbibliotheek beschikbaar waarmee het omgevingsplan-casco kan worden gevuld. Deze set kan vervolgens als basis dienen voor het wijzigingen van het tijdelijke omgevingsplan. Daarmee kan medewerking worden verleend aan initiatieven die niet passen in het tijdelijk omgevingsplan en waarvoor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit geen oplossing biedt. Bovendien maakt deze bibliotheek het mogelijk om op uniforme wijze het tijdelijk omgevingsplan gebieds- of themagericht om te zetten naar een volwaardig omgevingsplan. Tevens is voor 1 juli 2022 een annotatiestrategie beschikbaar en zijn er vragenbomen opgesteld, zodat bij het wijzigen van het tijdelijk omgevingsplan naar het volwaardig omgevingsplan de voorwaarden voor een klantvriendelijke ontsluiting geborgd zijn.

Toekomstige projecten die op voorhand kenbaar zijn en moeten worden vastgelegd in het omgevingsplan, zijn in kaart gebracht alsmede de prioritering van deze projecten.

Daarnaast is er voor 1 juli 2022 onderzoek gedaan naar relevante thema’s die een plek moeten krijgen in het omgevingsplan (erfgoed, energie, natuur, water etc.) en is in kaart gebracht welke regels uit de gemeentelijke verordeningen of de Bruidsschat kunnen worden omgezet naar het omgevingsplan.

Rol ProjectleiderAls projectleider geef je leiding aan de voorbereiding en uitvoering van het project. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het definitieve plan van aanpak. Onderdeel van je werk is afstemmen met verschillende stakeholders. Je speelt binnen de randvoorwaarden van het project in op voortschrijdend inzicht, beperkingen en mogelijkheden van ambtelijke inzet en de bestuurlijke verwachtingen. Daarbij verstrek je informatie aan stakeholders en initieer en bevorder je de samenwerking.  Als projectleider beschik je over alle benodigde kennis van de Omgevingswet, ben je in staat om zowel intern als extern betrokkenen met elkaar te verbinden en heb je een duidelijke visie op een goede implementatie van de Omgevingswet. Je bent in staat om presentaties te geven aan zowel ambtenaren als het bestuur.

 

Competenties

  • Vanuit je kennis van projectmanagement schrijf je een PvA en zorg je voor uitvoering hiervan. Daarin houd je van samenwerken, hebt een proactieve aanpak en je bent uitstekende gesprekspartner voor alle stakeholders (goede contactuele eigenschappen).
  • Je kunt een projectteam leiden en motiveren.
  • Vanuit een spilfunctie kun je goed het overzicht behouden over alle te verrichten acties door de verschillend werkgroepen. Je initieert en faciliteert gesprekken tussen verschillende afdelingen en betrokken partijen waardoor je actief bijdraagt aan verbindingen tussen de betrokken partijen.
  • Je kunt helder rapporteren aan de ambtelijke opdrachtgever.

 

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • Aantoonbare kennis van de te implementeren omgevingswet opgedaan door middel van minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring binnen dit vakgebied in de afgelopen 5 jaar.

De Wensen

  • Aantoonbare werkervaring met het voorbereiden van een omgevingsplan (duidelijk weergegeven in het cv middels een voorbeeld) (5 pt)
  • Aantoonbare werkervaring met participatietrajecten binnen het ruimtelijk domein in de afgelopen 3 jaar (10 pt)
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als Projectleider binnen een politiek bestuurlijke omgeving in de afgelopen 6 jaar (15 pt)
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in het werken voor een gemeente in het ruimtelijk domein in de afgelopen 6 jaar (25 pt)
  • Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring in het werken met de Omgevingswet in de rol als Projectleider in de afgelopen 3 jaar (35 pt)
  • Je beschikt minimaal over een afgeronde hbo bachelor opleiding ( (10 pt)

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox