gemeente Leidschendam-Voorburg
geen max tarief
Zuid-Holland
32 uur per week
30 juni 2021
30 juni 2022
Werken bij Leidschendam-Voorburg
Dat betekent, werken voor een sociale en ondernemende gemeente met ongeveer 75.000 inwoners. We werken aan de gezamenlijke ambitie om de best mogelijke dienstverlening te bieden aan de inwoners, bedrijven en instellingen.
Wij werken informatiegestuurd en zijn toekomstgericht. We stimuleren klantgerichtheid en het nemen van eigen initiatief bij onze medewerkers. De lijnen zijn kort, we kennen elkaar en we weten wat er speelt. Dit alles doen we onder het motto: Vertrouwen, Verbinden en Verantwoordelijkheid. Het medewerkersonderzoek 2019-2020 wees uit dat medewerkers het vertrouwen van hun werkgever waarderen en dat het hen zelfstandiger en flexibeler maakt. Deze positieve waardering leverde het keurmerk “Beste werkgever” op.
Afdeling
De ontwikkelafdeling Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling (MRO) kent ongeveer 85 enthousiaste medewerkers verdeeld over 3 teams: Maatschappelijke Ontwikkeling, Locatieontwikkeling en Ruimte. De ontwikkelafdeling is verantwoordelijk voor het realiseren en faciliteren van ruimtelijke en maatschappelijke opgaven en draagt hiermee bij aan een duurzame leefomgeving. De teams doen dit integraal, samen met burgers, bedrijven, plaatselijke en regionale partners.
Het team locatie-ontwikkeling bestaat uit circa 25 professionals op de vakgebieden stedenbouw, omgevings- & privaatrecht, planeconomie en geo-informatie. Het team initieert, begeleidt en faciliteert ruimtelijke ontwikkelingen met als doel een goed leefklimaat voor haar inwoners te realiseren en ruimte te bieden voor ondernemers. Dit doen we onder andere door middel van ontwikkelvisies, ruimtelijke kaders, contractvorming, planologische procedures en integrale strategische advisering van bestuur en management. Hierbij kunnen medewerkers zowel vakinhoudelijk als procesmatig ingezet worden. Verder levert het team een actieve bijdrage aan het programma Omgevingswet.
Ter versterking van het team zijn zij op zoek naar een Projectleider Omgevingsplan.
Aanleiding
De gemeente Leidschendam-Voorburg is hard op weg om alle benodigde voorbereidingen te treffen voor de invoering van de Omgevingswet. Een belangrijk instrument binnen deze wet is het omgevingsplan, dat op termijn alle bestemmingsplannen, maar ook meerdere gemeentelijke verordeningen zal vervangen. Om het omgevingsplan voor te bereiden is al veel werk verzet, maar met name na de daadwerkelijke invoering van de Omgevingswet zijn nog veel stappen te zetten.
Aanpak Leidschendam-Voorburg
De gemeente Leidschendam-Voorburg onderscheidt twee fasen in de totstandkoming van het Omgevingsplan:
Fase 1:
In deze fase worden alle stappen gezet die al mogelijk zijn voordat de nieuwe wet in werking is getreden en die ons later voordeel opleveren bij de daadwerkelijke invoering van de wet. Het betreft acties op het gebied van bewustwording binnen de gemeentelijke organisatie (zowel ambtelijk als bestuurlijk), het voorbereiden van de gemeenteraad en het college op besluitvorming rondom de wet, het opzetten van een gemeentelijk casco voor het omgevingsplan in de al aangeschafte omgevingsplansoftware en het laten vaststellen van twee bestemmingsplannen ter vervanging van meer dan 100 ruimtelijke plannen.
Fase 2:
Fase 2 start zodra de Omgevingswet in werking is getreden. Aan de hand van het casco uit fase 1 moeten gemeentelijk beleid, gemeentelijke verordeningen en de bruidsschat worden geïmplementeerd. De nog vast te stellen omgevingsvisie vormt bij deze integratie het kader. Het opstellen van het omgevingsplan gebeurt in co-creatie, hiervoor moet een voorstel worden aangeleverd aan de gemeenteraad.
De ambitie is om een eerste ‘definitief omgevingsplan’ op te leveren in een termijn van twee jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Werkzaamheden- Je begeleidt en bent voorzitter van de gemeentelijke werkgroep omgevingsplan. Hierin bepaal je de strategie voor de toekomst, zet je acties uit en bespreek je de voorgang en eventuele uitdagingen.
- Je bereidt de gemeenteraad voor op de nieuwe verantwoordelijkheden die ontstaan bij de invoering van de Omgevingswet. Door het geven van presentaties bij raadswerkgroepen draag je zorg voor het op peil brengen of houden van de kennis van raadsleden rondom de Omgevingswet. Het betreft kennis op het gebied van afwijken van het omgevingsplan (adviesrecht, participatieverplichting), op het gebied van delegatie van delen van het omgevingsplan en uiteraard het omgevingsplan zelf (waarbij je een relatie legt met digitalisering, toepasbare regels en dienstverlening).
- Je bent verantwoordelijk voor het in samenwerking met een regionale implementatiecoach (ministerie van BZK) begeleiden en voorzitten van een regionale werkgroep omgevingsplan, waarin al werkende wordt geoefend met het opstellen van het Omgevingsplan. In deze regionale werkgroep zijn zowel regiogemeenten als ketenpartners aanwezig.
- Je organiseert en begeleidt werksessies met gemeentelijke collega’s en (waar nodig) ketenpartners om te komen tot een verantwoorde integratie van verordeningen, de bruidsschat en beleid voortvloeiend uit de keuzes die in de omgevingsvisie worden gemaakt.
- Je draagt zorg voor een participatietraject met belanghebbenden in en rond Leidschendam-Voorburg, waarbij co-creatie wordt toegepast.
- Je neemt deel aan het tweewekelijkse kernteam Omgevingswet, waarin programmamanager en projectleiders de projecten middels een agile portfolio in samenhang bespreken.
- Je draagt zorg voor een verantwoorde afronding van fase 1, waarbij de twee bestemmingsplannen nog door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld en waarbij de besluitvorming rondom de wet nog verder moet worden vormgegeven.
- Je overlegt regelmatig met de projectleider digitalisering en een regelanalist om proef te draaien met het ontsluiten van het omgevingsplan en toepasbare regels op het Digitale Stelsel Omgevingswet.
- Je neemt deel aan een driewekelijks overleg met de verantwoordelijk wethouder om de stand van zaken, de planning en eventuele bestuurlijke aandachtspunten te bespreken.
- Je legt regelmatig verantwoording af over je werkzaamheden door middel van het gemeentelijk projectenboek en een mijpalenplanning.
- Je adviseert vanuit je kennis van Omgevingswet en Omgevingsplan binnen diverse interne werkgroepen over het aanpassen en verbeteren van werkprocessen e.d.
Wat verwachten we?Als projectleider beschik je over alle benodigde kennis van de Omgevingswet, ben je in staat om zowel intern als extern betrokkenen met elkaar te verbinden en heb je een duidelijke visie op een goede implementatie van de Omgevingswet. Je bent in staat om presentaties te geven aan zowel ambtenaren als het bestuur
Wat kan je verwachten?Je gaat aan de slag in een organisatie die goed op koers is met de implementatie van de Omgevingswet. In fase 1 is al veel werk verricht en benodigde projectgroepen en overlegstructuren zijn reeds opgezet. Door middel van een agile portfolio die tweewekelijks besproken wordt zorgen de projectleiders voor samenhang tussen de projecten en voor voortgang.
PraktischHet betreft een tijdelijke opdracht die loopt tot en met medio 2022. Vanaf september 2021 zal een vaste medewerker van de gemeente meelopen met de projectleider en gaandeweg steeds meer taken overnemen. Aan het einde van de opdracht moet de vaste medewerker in staat zijn om de projectleidersfunctie volledig over te nemen.
Competenties
Ondernemingszin
Je pakt in het werk nieuwe zaken op en doet voorstellen voor verbeteringen of vernieuwingen waardoor nieuwe wegen kunnen worden ingeslagen en nieuwe werkterreinen kunnen worden ontwikkeld.
Creativiteit
Je bent in staat om met verschillende mogelijkheden te komen voor het oplossen van problemen en weet geheel nieuwe werkwijze te bedenken ter vervanging van bestaande methoden en technieken.
Omgevingsbewustzijn
Je bent je bewust van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en speelt in op deze ontwikkelingen en vertaalt deze naar het eigen werkgebied.
Regisseren
Je bent in staat belangen opinies en inbreng van diverse partijen samen te brengen en geeft vorm aan en richting aan (uiteenlopende) samenwerkingsverbanden en realiseert een gemeenschappelijk resultaat.
Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u / de door u aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox