Gemeente Culemborg
max €150 per uur
Gelderland
24 uur per week
01 juli 2023
30 juni 2024
Context
Culemborg is een kleine (30.000 inwoners), ambitieuze gemeente met een historisch stadscentrum. Het heeft een NS-station met rechtstreekse verbindingen naar Utrecht en Den Bosch, goede scholen en een uitstekend voorzieningenniveau. Culemborg profileert zich als een creatieve, innoverende, gezonde, verbindende en klimaatadaptieve gemeente met een hoog ambitieniveau.
De functie van stations in de buurt van grote steden verandert van in- en uitstapplek voor de trein naar multifunctioneel gebied waar gewoond, gewerkt, gereisd en verbleven wordt. Het station in Culemborg, op een treinafstand van ca. 15 minuten van Utrecht, gaat onvermijdelijk ook die verandering mee maken. Er zijn al diverse lopende projecten en initiatieven.
In de stationsomgeving werken we aan de toekomst van Culemborg. Ons doel is de stationsomgeving omvormen tot een duurzame, moderne en gevarieerde woonomgeving, waar Culemborgers een passende woning kunnen vinden en gezond en prettig kunnen leven. Daarvoor zetten we in op de transformatie van een deel van ons bedrijventerrein. In de eerste fase tot na 2030 zetten we in op de bouw van ca. 2000 woningen. We bereiden het gebied voor op een uitbreiding na 2030-35.
Het station zelf transformeert tot een regionale OV-hub vanwaar omwonenden en regionale forenzen snel en drempelloos naar hun werkbestemming reizen. Daarin werken we nauw samen met de Provincie Gelderland en de spoorse partijen ProRail en NS. Hiermee verwezenlijken we een belangrijke ambitie van duurzame mobiliteit. Dit laat zich verder zien door de nieuwe wijk zo groen mogelijk te maken en voornamelijk voor voetgangers en fietsers in te richten. Deelvervoer krijgt een centrale plek en privé-autobezit wordt met een lage parkeernorm niet gestimuleerd.
De gemeente heeft onlangs een structuurvisie vastgesteld voor het gebied waarin de ambities zijn geformuleerd. Het geeft richting en inhoud aan de transformatie van het gebied. De visie biedt daarmee zowel een afwegingskader als een startpunt om met initiatiefnemers de visie op onderdelen uit te werken. Op dit moment maken we een start met een masterplan dat deze ambities ruimtelijk gaat vertalen. Tegelijkertijd werken we aan een ontwikkelstrategie, waarin een fasering en aanpak wordt verkend op uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid. De gehele transformatie pakken we integraal aan, binnen het programma Realisatie Woningbouwopgave van de gemeente. Daarvoor is een complete projectorganisatie opgetuigd, onder leiding van een gebiedsregisseur die de samenhang van vele (deel)projecten bewaakt.
Met de stationsomgeving werken we aan het bovengenoemde doel. Daarbinnen zijn vele ruimtelijke en niet-ruimtelijke projecten geïdentificeerd die hieraan bijdragen. De ruimtelijke projecten betreffen overwegend de deelgebieden, zijnde de enkele of samengevoegde gronden van bedrijven, en daarnaast de ontwikkeling van de stationshub. Er zijn ook projecten die over het hele gebied gaan zoals het organiseren van de buurthubs, de deelmobiliteit, een energienetwerk, de bedrijven-verhuiscarroussel of placemaking. En voorwaardescheppende projecten zoals de planologische procedures, verwerving, gebiedsexploitatie, communicatie en participatie. Voor al deze projecten zijn projectleiders en/of trekkers aangesteld.
De gebiedsregisseur regisseert namens de gemeente Culemborg de processen van de gebiedsontwikkeling en de stationshub. Hij/zij stuurt de projectorganisatie aan. Hij/zij is ook het gezicht van de ontwikkeling en voert een deel van de gesprekken, met name in de initiatieffase, tot er een projectcontour duidelijk zichtbaar is. De gebiedsregisseur zorgt dat we de ambities uit de structuurvisie binnen het grote spanningsveld van beschikbare financiële en capacitaire middelen zo goed mogelijk weet te realiseren. Dat is een flinke uitdaging.
Daarmee zoeken we, naast de gebiedsregisseur, een procesmanager. Deze heeft een directe sparringsrelatie met de gebiedsregisseur. De gebiedsregisseur is eindverantwoordelijk.
De procesmanager is verantwoordelijk voor een aantal ruimtelijke deelprojecten en voor een deel van de de voorwaarde-scheppende projecten. Samen met de gebiedsregisseur en de gemeentelijke programmaregisseur vormen zij het regieteam van de gemeente.
We vinden het belangrijk om deze grote opgave met meerdere personen te regisseren. Binnen de grote complexiteit kunnen we elkaar scherp houden en inspireren op het maken van de juiste keuzes, waarvan er wekelijks meerdere te maken zijn. Belangrijk in de context van de kleine gemeente is de ambtelijke achterban mobiliseren, het zorgvuldig omgaan met de ondernemers, weten waar de raad gevoelig voor is en daar naar handelen, en het in direct contact staan met de wethouders om die te ondersteunen en samen de lijn uit te zetten.
Het brede project Stationsomgeving maakt onderdeel uit van het programma realisatie Woningbouwopgave dat gericht is op de (realisatie van en vernieuwing in de) woningbouwopgave en de verbinding met Utrecht. Daarbij voert zij een aantal stedelijke (her-) ontwikkelingsprojecten uit, verbetert zij haar RO procedures en onderzoekt ze verdichting en versnellingsmogelijkheden. Ook voert ze een onderzoek uit naar de specifiekere woningvraag in Culemborg.
Taakbeschrijving:
Regisseren van de transformatie van de stationsomgeving in Culemborg bestaande uit de transformatie van een actief bedrijventerrein naar een stedelijk woongebied, en het realiseren van een regionale stationshub.. Werkzaamheden die daarbij een rol spelen:
Daarnaast geef je sturing aan een deel van de projectleiders en of pak je complexe projecten zelf op:
We zoeken jou als
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox