Provincie Gelderland
max €105 per uur
Gelderland
16 uur per week
18 september 2023
17 september 2024
Opdracht omschrijving
De uitvraag naar de logistiek makelaar voor de Regio Stedendriehoek wordt gedaan door de provincie Gelderland. De Regio Stedendriehoek is een samenwerkingsverband (Wgr) tussen acht gemeenten in Gelderland en Overijssel.
Beleidskader provincie Gelderland
In 2020 is de visie voor een bereikbaar Gelderland vastgesteld. In deze visie wordt erop ingezet reizigers en bedrijven te verleiden de slimste en de schoonste keuze voor vervoer te maken, dus ook voor het goederenvervoer. In 2050 wil de provincie Gelderland klimaatneutraal zijn. Als tussenstap zorgen we dat we 55% CO2 reductie hebben behaald in 2030. Mobiliteit draagt voor 1/3 deel bij aan de totale CO2 uitstoot. Voor het goederenvervoer liggen er goede mogelijkheden om het CO2 gebruik te verminderen, zoals aangegeven in het werkprogramma CO2-reductie in de Gelderse mobiliteit. We werken vanuit de strategie die inzet op verbinden, veranderen en vergroenen. Vanuit het klimaatakkoord wordt ingezet op een energietransitie in het goederenvervoer. Om bedrijven te ondersteunen bij deze transitie maken wij gebruik van logistiek makelaars die bedrijven ondersteunen in de verduurzaming van het goederenvervoer.
Voor de Regio Stedendriehoek zijn wij op zoek naar een logistiek makelaar. Momenteel zijn er al logistiek makelaars actief voor de Regio’s Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen, Food Valley, Noord Veluwe, Rivierenland en Achterhoek.
De rol van de logistiek makelaars is om bedrijven met veel logistiek te inspireren, enthousiasmeren en te stimuleren om hun logistiek slimmer en schoner te maken. De logistiek makelaar is laagdrempelig en objectief aanspreekpunt voor bedrijven in de regio. De logistiek makelaar zoekt bedrijven actief op en probeert ze te enthousiasmeren met voorbeelden, kansen inzichtelijk te maken, belemmeringen weg te nemen en bedrijven in contact te brengen met andere bedrijven.
De inzet is gericht op bedrijven en sectoren waar vanuit effectiviteit en efficiëntie resultaten te halen zijn. Dit gaat om logistieke bedrijven (vervoerders) en bedrijven met veel logistiek (verladers, zoals vanuit maakindustrie, maar ook in de bouw of service en onderhoud).
De logistiek makelaar heeft hierbij ook een doorverwijsfunctie. Zo bestaan er voor advies voor modal split (vervoer over water) adviseurs die worden ingezet vanuit het programma NewWays Gelderland. Voor het laden van elektrische voertuigen bestaan eveneens adviseurs die werken vanuit de GO-RAL. Ook bestaat er privaat aanbod om bedrijven te helpen met verduurzaming van de logistiek.
Context Regio Stedendriehoek
De Regio Stedendriehoek werkt met bedrijven en overheden aan een logistiek netwerk. Dit omvat meer dan alleen de mobiliteit.
Meer concreet werkt het netwerk aan het optimaliseren van logistieke ketens, de transitie naar schoon en slim transport, versterking van de logistieke arbeidsmarkt en een goede ruimtelijke inpassing van logistieke bedrijfsactiviteiten. Daarnaast maakt het netwerk zich sterk voor een toekomstbestendige haveninfrastructuur in de Stedendriehoek die via IJssel en Twentekanalen goed bereikbaar blijft en ook duurzame bereikbaarheid van de werklocaties in de Stedendriehoek voor bedrijfsactiviteiten. Ambitie is de Stedendriehoek te ontwikkelen tot een betekenisvol logistiek knooppunt in Oost-Nederland als onderdeel van de North Sea Baltic Corridor en met een positie in de top 15 van logistieke hotspots in Nederland.
Een andere belangrijke context is die van de mobiliteitsaanpak gericht op werkgevers. Vanuit een meer technisch inhoudelijke aanpak om bedrijven te helpen, wordt het accent nu sterker gelegd op deelname aan het netwerk van koplopers op slimme en schone mobiliteit. Hiervoor zijn bewust activiteiten opgezet in de vorm van de webinars ‘GRIP op mobiliteit’ en het positioneren van koplopers in diverse media. Dit is onderdeel van een bewuste strategie vanuit een gedragsaanpak: het creëren van (persoonlijk) commitment.
Op deze manier komen andere werkgevers en managers in aanraking met deze collega bedrijven die vooroplopen en stappen zetten in slimme en schone mobiliteit. De bewustwording en noodzaak om ook stappen te zetten wordt hiermee versterkt (sfeer van “mee willen doen” met koplopers).
In deze aanpak wordt ook de logistiek meegenomen. Dat betekent dat de inzet via een logistiek makelaar hierop moet aansluiten.
De Regio Stedendriehoek is een functioneel samenhangend gebied (het betreft het grondgebied van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Epe, Heerde, Lochem en Voorst) onder meer op wonen en werken. In deze functionele regio hebben bedrijven een gezamenlijk belang. Dit is dan ook de grondslag onder de opbouw van het logistiek netwerk. Bovendien helpen in de nieuwe Board Stedendriehoek, beeldbepalende bedrijven bij het economisch functioneren in brede zin. Hier zitten ook bedrijven bij met veel logistiek.
Een logistiek makelaar werkt vanuit deze regionale context: dat wil zeggen, in aansluiting op de regionale agenda en samenwerkingsverbanden en sterk gekoppeld aan de mobiliteitsaanpak.
Belangrijk is dat een duurzame samenwerking ontstaat tussen bedrijven en de Regio. Het mobiliteitsnetwerk is hiervan een goed voorbeeld. Samen informeren en inspireren bedrijven elkaar en er worden gezamenlijk initiatieven genomen (bedrijfsoverstijgend). De logistiek makelaar en het logistiek netwerk van de Regio zijn hierbij de spil. Zij bewegen mee met de behoefte van de bedrijven.
Verantwoordelijkheden
Concreet bestaan de activiteiten van de logistiek makelaar uit:
De logistiek makelaar werkt samen met de andere logistiek makelaars die actief zijn in andere Gelderse Regio’s. Hiervoor vindt 1 keer per maand een breed overleg van de logistiek makelaars van alle regio’s plaats. In samenwerking met de Gelderse regio’s is een plan van aanpak opgesteld, waarin de ambities zijn vastgelegd t.a.v. de te behalen resultaten voor minder kilometers, en dat de nog te rijden kilometers zo schoon als mogelijk zijn, en voor de transitie naar duurzame mobiliteit. Dit is uitgedrukt in reductie spitsritten, kilometers en CO2 en de aanschaf van ZE voertuigen door bedrijven. Ieder kwartaal wordt de voortgang op de resultaten gemonitord en richting provincie via een voortgangsrapportage in beeld gebracht. Waarbij de Regio Stedendriehoek het eerste aanspreekpunt is voor de bespreking van de dagelijkse voortgang.
In de Regio is monitoring gericht op het registreren van de prestaties:
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox