Het Kadaster

Informatiearchitect DSO

Het Kadaster

De opdracht­omschrijving

 

Het Kadaster
Het Kadaster registreert en verstrekt gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland en de daarmee samenhangende rechten, zoals eigendom en hypotheek. Als zelfstandig bestuursorgaan is dat onze wettelijke taak. Onze gegevens bieden houvast bij het onderzoeken van maatschappelijke vraagstukken, of het nu gaat om de beste route voor een nieuwe snelweg, actuele ontwikkelingen op de woningmarkt of het in beeld brengen van leegstand.

Algemeen/Achtergrond
De Nederlandse wet- en regelgeving gericht op de leefomgeving bestaat uit talloze wetten en regels. Er is een ingewikkeld geheel ontstaan, waarin bijna niemand meer de weg kan vinden. Dat moet eenvoudiger en beter. Daarom is de Omgevingswet ontwikkeld: één wet die alle wetten en regels op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigt en bundelt. Hierdoor wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten, is er meer ruimte voor maatwerk en zijn er minder regels.


Met de Omgevingswet wil het kabinet beter aansluiten op:

  • De samenhang tussen verschillende plannen en activiteiten voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur;
  • Het stimuleren van duurzame ontwikkelingen;
  • De verschillen tussen regio’s.

De Omgevingswet wordt per 1-1-2022 van kracht. Met de invoering van de Omgevingswet worden de bevoegd gezagen (gemeente, waterschap, provincie en het rijk) in staat gesteld sneller besluiten te nemen over voorgenomen ruimtelijke activiteiten en zullen onder de nieuwe wet nieuwe planvormen gebruiken. De wet biedt ook meer ruimte voor particuliere ideeën.

Digitaal Stelsel Omgevingswet
De uitvoering van Omgevingswetprocessen zal worden ondersteund door een verregaande digitalisering van werkprocessen en een daarbij behorende informatievoorziening. Relevante data en informatieproducten die noodzakelijk zijn voor planvorming en besluitvorming over de fysieke leefomgeving, zullen voor eenieder beschikbaar komen. Hiervoor wordt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontwikkeld, dat overheden, burgers en bedrijfsleven toegang zal geven tot deze data en informatieproducten.

Het Kadaster is als één van de vier strategisch ontwikkelpartners betrokken bij de ontwikkeling van de Landelijke Voorziening, de DSO-LV en geeft naast de regie rol sturing aan een aantal van de realisatieprojecten die in onderlinge samenhang het DSO-LV zullen gaan vormen.

Van Programma aansturing naar beheerorganisaties
Binnen het DSO-programma (pDSO) is gewerkt aan het realiseren van het basisniveau van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Met betrekking tot het digitaal stelsel wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds de landelijke voorziening (aangeduid als DSO-LV) en anderzijds het geheel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (aangeduid als DSO) dat bestaat uit de DSO-LV én de systemen die op een of andere manier interactie hebben met de DSO-LV, zoals systemen van bevoegde gezagen, van leveranciers van omgevingsinformatie, van softwareleveranciers en van landelijke bouwstenen van de Nederlandse overheid.

Met het eindigen in 2021 van het pDSO worden een aantal blijvende veranderingen doorgevoerd. De strategische besturing van het DSO komt bij de Strategische Beheer Organisatie (SBO) te liggen, een onderdeel binnen het ministerie van BZK. De SBO wordt eindverantwoordelijk voor een goed end-to-end werkend DSO-stelsel en is daarmee ook verantwoordelijk voor de stelsel architectuur.

In opdracht van de strategische beheerder zijn de tactische beheertaken m.b.t. het DSO-LV belegd bij de Tactische Beheer Organisatie (TBO) van het Kadaster. De TBO krijgt daarmee de belangrijke taak van het tactisch aansturen en onder architectuur beheren van de samenhangende componenten die het DSO-LV vormen, als ook de verdere uitbouw en de doorontwikkeling ervan. De ontwikkelpartners van de betreffende componenten worden operationeel beheerorganisaties (OBO’s).

Daarnaast zal het jaar 2021 gekenmerkt worden door de omslag van de ontwikkeling van de landelijke voorziening naar een werkend stelsel als ook de afronding van het basisniveau, doorontwikkeling en daar waar mogelijk uitbouw van het DSO-LV.

Opdrachtomschrijving
In 2021 ondersteunt de DSO-LV gebruikers optimaal bij de uitvoering van processen voor planvorming, vergunningverlening, toezicht en handhaving via kwalitatief goede informatie op het gebied van de fysieke leefomgeving. Het Kadaster is reeds vergevorderd met de voorbereidingen teneinde de taak van tactisch beheerder in 2021 uit te kunnen voeren. Wij zoeken nog een ervaren  Informatiearchitect DSO die het architectuurteam komt versterken om de transitie van het DSO-programma naar de Tactische Beheerorganisatie soepel te laten verlopen.

Kernelement in de werking van het DSO-stelsel is de informatiearchitectuur die kader stellend is voor de standaarden voor uitwisseling, registratie, uitlevering en presentatie, en de onderlinge samenhang. De primaire standaarden en conceptuele informatiemodellen (CIM) voor het DSO-stelsel zijn STOP/TPOD, STTR en STAM, resp. IMOP/IMTP, IMTR en IMAM. Alhoewel deze standaarden en modellen elk een eigen aspect afdekken en beheerd worden door verschillende beheerpartners, zijn deze in de informatiearchitectuur conceptueel niveau met elkaar verbonden.

Conform SAFe vindt (door)ontwikkeling en uitbouw van het DSO plaats. Met name voor doorontwikkeling van de verschillende DSO-standaarden dient de informatiearchitectuur nader uitgewerkt te worden. Naast deze uitwerking omvat de opdracht het (conform DAMA DMBOK) inrichten van de besturing van de DSO-ontwikkeling conform de kaders van de uit te werken informatiearchitectuur. Afstemming met ketenpartners is hierin cruciaal. Ervaring met DAMA DMBOK en Scaled Agile SAFe/DevOps/Agile ontwikkelmethodieken zijn een pre.


Verantwoordelijkheden

Het doel is stapsgewijs achterstanden weg te werken. In deze projectmatige inhaalslag wordt onder regie van TBO in samenwerking met betrokken instanties de informatiearchitectuur uitgewerkt. Te beginnen met de meest prangende onderwerpen als opstellen van een referentiekader en structureren van activiteiten voor het uit uitvoeren van impactanalyses m.b.t. voorgenomen wijzigingen op de DSO-standaarden en ondersteuning van het portfoliomanagementproces. Ook inrichting van de sturing op basis van de informatiearchitectuur wordt incrementeel uitgevoerd.

De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

  • Richting geven aan en modeleren en managen van de informatiearchitectuur (inhaalslag);
  • Borging van aansluiting van de informatiearchitectuur op de stelsel-, applicatie- en service-architectuur;
  • Richting geven aan veranderingen binnen het aandachtsgebied middels de architectuurkaders. Dit betreft zowel richtinggeving in praktische zin (de daadwerkelijke besturing) als de duurzame inrichting en borging van de besturing;
  • Begeleiden van besluitvorming binnen het aandachtsgebied door het opstellen van besluitvormings­document, evalueren, “verkopen” en het verdedigen van de besluitvormingsdocumenten;
  • Toezien dat het projecten conform de kaders van de informatie architectuur worden gerealiseerd;
  • Het uitdragen van de informatiearchitectuurvisie binnen het programma en bij de interbestuurlijke partners en andere partijen;
  • De informatiearchitect werkt onder aansturing van de Lead Architect en maakt deel uit van het  TBO-architectuurteam.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • De kandidaat is inzetbaar vanaf 8 maart 2021 tot en met 31 december 2021 voor 36 uur per week. De inhuuropdracht kan optioneel worden verlengd met 2x 6 maanden. De opdrachtgever kan de overeenkomst eenzijdig tussentijds opzeggen met een opzegtermijn van één (1) maand. De startdatum is onder voorbehoud van een tijdige afronding van de Offerteprocedure. Dit kan ook betekenen dat de startdatum van de opdracht zal moeten worden opgeschoven. Aan de vermelde startdatum in de Offerteaanvraag kunnen zodoende geen rechten worden ontleend.
  • U voegt slechts één Nederlandstalig cv van maximaal 3 pagina's A4 toe. Uit dit cv dient te blijken dat u voldoet aan onderstaande eisen. Indien u naar oordeel van het Kadaster niet voldoet aan de gestelde eisen, of uw cv uit meer dan 3 pagina's bestaat, zal uw offerte terzijde worden gelegd en niet worden meegenomen in de beoordeling van de gunningscriteria. De kandidaat heeft: • Aantoonbaar academisch werk- en denkniveau; • Minimaal 5 jaar ervaring als informatiearchitect in (een) complexe organisatie(s) waar onder architectuur gewerkt werd; • Praktische ervaring met (structurele) inrichting van besturing/datamanagement. Competenties waar de kandidaat over dient te beschikken: • In staat draagvlak te creëren voor verandering en verbetering; • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk; • Analytisch vermogen; • Positief kritisch; • Resultaatgericht en kwaliteitsgericht; • Politieke sensitiviteit; • Teamspeler. Als bijlage zijn 3 conceptovereenkomsten toegevoegd: • Bijlage 1a 'concept modelovereenkomst’; indien inschrijver zich aanbiedt als ZZP'er; • Bijlage 1b concept opdrachtovereenkomst indirecte ZZP’ers’; indien inschrijver als bemiddelaar een ZZP'er als kandidaat aanbiedt; • Bijlage 1c 'concept opdrachtovereenkomst inhuur’; indien inschrijver een eigen werknemer als kandidaat aanbiedt. Afhankelijk van de aangeboden kandidaat kiest het Kadaster de best passende overeenkomst. Indien u niet akkoord gaat met de gekozen overeenkomst c.q. inhoud van de overeenkomst zal uw offerte terzijde worden gelegd en niet worden meegenomen in de beoordeling van de gunningscriteria.

De Wensen

  • Beschrijf uw ervaringen met een architectuur gerelateerde opdracht waarbij verschillende partijen in een keten met elkaar gezamenlijk aan één opdracht werken. Wat zijn voor u de belangrijkste leerpunten geweest (max. 200 woorden).
 
 Beoordeling: De mate waarin de ervaring aansluit bij de wensen van het Kadaster.
  • Beschrijf uw ervaring met het sturen op de informatiearchitectuur, waaronder (structurele) inrichting van besturing van/datamanagement (max. 200 woorden). 
 
 Beoordeling: De mate waarin de ervaring aansluit bij de wensen van het Kadaster.
  • Beschrijf uw ervaring met het opzetten en onderhouden van de informatie architectuur en het opstellen van standaarden en conceptuele informatiemodellen (CIM) in het bijzonder. Het is een pré als deze ervaring aansluit bij een context vergelijkbaar met die van het DSO-LV (max. 200 woorden).
 
 Beoordeling: De mate waarin de ervaring aansluit bij de wensen van het Kadaster.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox