Gemeente Amsterdam

Functioneel beheerder senior

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Functieomschrijving
De afdeling Informatievoorziening Sociaal maakt onderdeel uit van Cluster Sociaal. De opdracht van de afdeling Informatievoorziening is het creëren van een blijvend betrouwbare en samenhangende informatievoorziening met de daarbij behorende organisatie en bedrijfsvoering, die de primaire processen van het cluster ondersteunt en een bijdrage levert aan de gemeente brede processen (zoals bijvoorbeeld dienstverlening en gebiedsgericht werken). 
Binnen Informatievoorziening Sociaal verzorgt het team  Functioneel Beheer team 1 het beheer van applicaties op het gebied van Werk, Participatie en Inkomen. 
De medewerkers uit het team werken volgens het SAFe model binnen de WPI Opgave Realisatie Trein in meerdere multidisciplinaire teams. Binnen deze Agile-teams vindt zowel de vernieuwing als het reguliere beheer op de applicaties plaats. 

Dit doe je op een gemiddelde werkdag

  • Ondersteunen van gebruikers, bijhouden van de registratie van meldingen, het beantwoorden van vragen en het oplossen van incidenten;
  • Contact onderhouden met een diversiteit van ketenpartijen, leveranciers en eindgebruikers en het boeken van het gewenste resultaat;
  • Oog houden op een juiste inrichting van de applicatie en (laten) doorvoeren van wijzigingen in de applicatie;
  • Opstellen gebruikershandleidingen en opleverberichten;
  • Vanuit beheer perspectief deelnemen aan diverse projecten (zowel informatievoorziening (IV) - als Business-projecten);
  • functionele wijzigingen van de systemen testen.


Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/

De opdrachtgever(s)
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega's zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega's, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!
Opgavegericht werken
De gemeente Amsterdam zet stappen in het opgavegericht werken, waarbij we de opgaven in de stad centraal stellen. De werkcultuur en houding is daarbij gericht op de stad en samenwerking met partners en bewoners in de stad. Diverse gemeentelijke processen en systemen die ons werk ondersteunen worden hierdoor beter ingezet. Dit moet het makkelijker maken om ons rond de opgaven te organiseren. Het werken aan de opgaven vraagt om wendbaarheid in ons handelen en in de systemen die onze processen ondersteunen.
De afdeling Informatievoorziening Sociaal maakt onderdeel uit van Cluster Sociaal. De opdracht van de afdeling Informatievoorziening is het creëren van een blijvend betrouwbare en samenhangende informatievoorziening met de daarbij behorende organisatie en bedrijfsvoering, die de primaire processen van het cluster ondersteunt en een bijdrage levert aan de gemeente brede processen (zoals bijvoorbeeld dienstverlening en gebiedsgericht werken).


De Eisen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met werken binnen het Sociaal domein Werk en Participatie en inkomen.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met toepassen van BISL-framework als framework.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met SQL en het opstellen van complexe SQL query's.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het beheer van de volgende applicaties: Ephesoft; GALO; Focus.
  • De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een HBO werk- en denkniveau richting ICT. Let op! De kandidaat moet het document meenemen naar het interview zodat de opdrachtgever kan controleren of deze voldoet. Indien het document niet aanwezig is of niet voldoet wordt het gesprek beëindigd en de offerte ter zijde gelegd.
  • Geef in maximaal 1 pagina aan waarom u als kandidaat de meest geschikte bent voor deze opdracht. Hieruit dient ook duidelijk te blijken dat je over uitstekende Nederlandse vaardigheden beschikt. Let op, er wordt hier gevraagd naar een motivatie geschreven door de kandidaat. Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met werken in Topdesk.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring met werken in een SAFe omgeving (agile release train).

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox