Gemeente Amsterdam
max €110 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
15 maart 2022
31 december 2023
Functieomschrijving
De Business Analist volgt de relevante ontwikkelingen op het gebied van wetswijzigingen, beleid, inkoop, contractmanagement en bedrijfsvoering en beoordeelt of/wat mogelijke gevolgen zijn voor betrokken bedrijfsfuncties. Hij/zij adviseert op strategisch en tactisch niveau het afdelingsmanagement over de te stellen prioriteiten in het totaal aan geëiste en gewenste veranderingen.
De Business Analist identificeert stakeholders (omgevingsmanagement) en geeft met hen samen richting aan en vertaalt deze naar de uitvoeringspraktijk. Dit betreft o.a. menselijke systemen, processen, procedures en informatiesystemen. Hij/zij vertaalt de gekozen beleidsrichting naar de benodigde werkzaamheden van afdeling IV Sociaal en geeft richting aan de proces- en informatieanalyse.
De Business Analist adviseert projecten ten aanzien van scope, doelen en oplossingen en bewaakt de gestelde eisen en valideert oplossingen. Hij/zij signaleert risico's, knelpunten en afwijkingen (en adviseert zo nodig het management hoe deze te weg te nemen). De Business Analist treedt op als klankbord voor de afdelingen van OJZ, projectteamleden of externe partijen.
De Business Analist is hierbij verantwoordelijk en geeft vorm en inhoud aan het relatiemanagement met alle in- en externe stakeholders/samenwerkingsverbanden (gemeentelijk, regionaal en landelijk). Hij/zij vertegenwoordigt de afdeling als gelijkwaardige gesprekspartner bij diverse in- en externe overleggen op diverse niveaus. Er liggen specifieke uitdagingen voor de Business analist op het gebied van de Jeugdwet en de Wmo. Het betreft diverse projecten waar je participeert in een team waarin de nadruk ligt in het inrichten en optimaliseren van de organisatie, werkprocessen en informatiesystemen. Onderwerpen zijn onder andere de inkoop van Aanvullende Wmo, Maatschappelijke Opvang / Beschermd Wonen en Enkelvoudige Specialistische Jeugdhulp. In deze al lopende projecten werk je aan ontwerpen van de benodigde aanpassingen aan werkwijze, zorgproducten, processen, managementrapportages en systemen. Daarnaast speelt, als gevolg van de samenvoeging van Amsterdam en Weesp, het verder harmoniseren van de werkwijze en processen van Weesp en de invoering van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer met gevolgen voor de uitvoeringsprocessen.
Werkzaamheden
De Business Analist behaalt onder andere de volgende resultaten:
• Opgestelde business cases;
• Opgestelde impact analyses;
• Inzicht/overzicht van relevante landelijke, regionale en stedelijke ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsvoering in het sociaal domein;
• Adviezen over oplossingsrichtingen;
• Opgestelde programma's van eisen;
• Voorbereiden van besluitvorming door MT's en/of Directieteam OJZ.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Onderwijs, Jeugd en Zorg
Onderwijs, Jeugd en Zorg heeft taken op het gebied van jeugd en zorg, zoals de provinciaal gefinancierde jeugdzorg, de jeugdpsychiatrie en de zorg voor jeugdigen met een (licht) verstandelijke beperking. Ook hebben zij verschillende taken die voortkomen uit bestuurlijke ambities zoals diversiteit, mensenrechten en het tegengaan van misstanden in de prostitutie. Zij zetten zich samen met onze partners in om de keten van zorg voor jeugd, volwassenen en kwetsbare huishoudens te versterken. Ook de verbetering van het onderwijs en het tegengaan van schooluitval valt binnen hun werkscope.
De afdeling De afdeling Services & Data (S&D) zorgt, in samenwerking met beleidsafdelingen, voor tijdige en juiste dienstverlening aan Amsterdammers in het Sociaal Domein door efficiënt ingerichte en uitgevoerde ketenprocessen en het leveren van gerichte data-analyse. S&D is het organisatieonderdeel binnen de directie Onderwijs, Jeugd, Zorg en Diversiteit (OJZD) waar expertise en uitvoering over processen, datasturing, klantcontact en contractondersteuning zijn gebundeld. Voor de beleidsafdelingen van de directie OJZD speelt de afdeling S&D een faciliterende, adviserende en coördinerende rol bij de professionalisering, ontwikkeling en digitalisering van de bedrijfsfuncties en bedrijfsvoering richting Amsterdammer, aanbieders en politiek. De afdeling S&D is aanjager van het data-gedreven werken en sturen bij OJZD.
De afdeling S&D bestaat uit: Services waar operationalisering van de bedrijfsprocessen voor OJZ geregeld wordt. Vanuit expertise over de realisatie van processen inzake "de klant" heeft dit team een adviesfunctie over de ontwikkeling van meer gepersonaliseerde digitale dienstverlening, facturatie en ondersteuning van het contractmanagement. Ontwikkeling, Implementatie en Beheer richt zich op vereenvoudiging en uniformering van processen en sturingsinstrumenten, de IV-visie en de domeinarchitectuur en heeft een belangrijke rol bij het bewaken van de kwaliteit en de centrale borging van de informatie. Data De Data-eenheid heeft een belangrijke rol bij het bewaken van de kwaliteit van de informatie en bij de ontwikkeling en professionalisering van het data gedreven werken binnen OJZD op de drie kernprocessen beleid, contractmanagement en regie.
Het team Het team Ontwikkeling, Implementatie en Beheer (OI&B) bestaat uit Projectleiders, Implementatiemanagers, Senior Projectleiders / Beleidsadviseurs en een Business Analist. Het team houdt zich bezig met het doorlopend innoveren, doorvoeren van wijzigingen en in stand houden van de betrokken bedrijfsfuncties. Ambities zijn innovatie van (digitale) integrale dienstverlening en vereenvoudigen en optimaliseren van processen en sturingsinstrumenten. Ook draagt het team zorg voor het voldoen aan regelgeving rond privacy, fraude, financiën, analyses, AO/IC, accountantscontrole (ACAM) en communicatie. Het team adviseert bij beleidsontwikkelingen en is in voorkomende gevallen daarin richtinggevend. Tevens initieert en ontwikkelt het team oplossingen, die als voorbeeld richting andere gemeentes (kunnen) dienen. Hierbij werkt het team in de uitvoering van hun taken samen met andere partijen: andere afdelingen / directies en ketenpartners, signaleert ontwikkelingen richting management en ontwikkelt beleid en adviseert over de effecten hiervan (waar mogelijk), adviseert ten aanzien van de ontwikkeling van ketenprocessen en coördineert en prioriteert analyse- en veranderactiviteiten en levert een bijdrage aan en beïnvloeding van landelijke en stedelijke ontwikkelingen of het voorbereiden van bestuurlijke besluitvorming.
De directie Onderwijs, Jeugd, Zorg en Diversiteit De omgeving waarbinnen de functie opereert is complex vanwege de samenwerking met een groot aantal in- en externe stakeholders (gemeentelijk, regio en landelijk) en de politiek/bestuurlijke en maatschappelijke gevoeligheid van het beleidsveld. Jeugd en Zorg liggen altijd onder het vergrootglas van het bestuur en de politiek. Hierbij wordt ook van Amsterdam als G4 gemeente een initiërende en voortrekkersrol verwacht en heeft Amsterdam een voorbeeldfunctie richting andere gemeentes op dit vlak. OJZD werkt hierbij in gezamenlijkheid voor de gehele stad. Onderwijs, Jeugd, Zorg en Diversiteit zijn belangrijke pijlers binnen het Sociaal Domein. Hierbij moet OJZD zich continu aanpassen aan een groeiende en veranderende diverse stad: de organisatie van OJZD moet het tempo van deze groei kunnen faciliteren. Hierbij zal binnen het Sociaal Domein nog meer dan in het verleden samenwerkingsverbanden moeten worden gezocht en ingericht om te komen tot de gewenste integrale dienstverlening richting de burger. Uniforme processen en een meer data gedreven inrichting van de organisatie zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden. Dit zijn voor alle onderdelen van OJZD de uitdagingen voor de komende jaren.
Hierbij zal continu interactie, overleg/afstemming plaats moeten vinden. Intern met andere (programma/project)teams, afdelingen en directies, clusters, e.d. Extern met een groot en divers aantal stakeholders en samenwerkingsverbanden op gemeentelijk, regionaal en landelijk niveau.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox