Rijkswaterstaat

Adviseur veiligheid in projecten

Rijkswaterstaat

De opdracht­omschrijving

Waarom een Adviseur veiligheid in projecten?

De primaire rol van de Adviseur veiligheid in projecten is het adviseren en ondersteunen van Integraal Projectmanagement teams (IPM-teams) op het gebied van veiligheid in aanleg- en onderhoudsprojecten. De adviseur heeft een expertrol en ondersteunt in het voldoen aan wet- en regelgeving en het bereiken van de Rijkswaterstaat-doelstelling van nul doden en nul ernstig gewonden. Vanuit deze rol helpen zij IPM-teams bij het invulling geven aan ambities gesteld in het managementcontract, het borgen van de veiligheid op projecten en het beantwoorden van aan (project)veiligheid gerelateerde vragen. De Adviseurs veiligheid in projecten (PPO en GPO) vormen gezamenlijk het cluster Veiligheid in projecten, dat zowel PPO als GPO projecten ondersteunt.

46945558382000Waar staat de Adviseur veiligheid in projecten binnen de organisatie?

De Adviseur veiligheid in projecten GPO valt hiërarchisch onder het afdelingshoofd van de afdeling Advies Technisch Management (ATM).

De Adviseur veiligheid in projecten PPO valt hiërarchisch onder het afdelingshoofd van de afdeling Techniek en Technisch Management regio Midden Nederland (TTM MN), met uitzondering van één adviseur welke onder regio Zee en Delta valt.

De Adviseur veiligheid in projecten onderhoudt nauw contact met de collega-adviseurs binnen het cluster Veiligheid in projecten, maar ook met de Adviseur Integraal Veiligheidsmanagement (AIV), de IPM-teams en andere stakeholders zoals portfoliomanagers en kennisveldtrekkers.

Wat doet de Adviseur veiligheid in projecten?

Zoals aangegeven is de hoofdtaak van de Adviseur veiligheid in projecten het ondersteunen van IPM-teams op het gebied van integrale veiligheid in projecten. Binnen het cluster Veiligheid in projecten zijn de volgende verantwoordelijkheden verdeeld:

loketfunctie (strategische/tactische) ondersteuning van projecten/clusters

inhoudelijk en procesmatig ondersteunen van aanbestedingen binnen de Raamovereenkomst Integrale Veiligheid;

loketfunctie veiligheidsdomeinen

het ontwikkelen, implementeren en delen van werkwijzen en instrumenten die voortkomen uit onder andere wet- en regelgeving en ambities;

het uitdragen van kennis en ervaring binnen Rijkswaterstaat op het gebied van veiligheid in projecten.

De precieze verdeling van verantwoordelijkheden onder de adviseurs in vastgelegd in het bijgaand takenoverzicht. Dit overzicht wordt op basis van de actualiteit aangepast.

Loketfunctie/(strategisch/tactisch) ondersteuning van projecten/clusters

De Adviseur veiligheid in projecten is het aanspreekpunt op het gebied van integrale veiligheid voor IPM-teams. Elk project krijgt een Adviseur veiligheid in projecten toebedeeld als vast aanspreekpunt, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt naar PPO en GPO. Projecten binnen een cluster of programma worden zo veel mogelijk toebedeeld aan één adviseur. Hiernaast zijn de veiligheidsdomeinen onder de adviseurs verdeeld, aansluitend bij de expertise van desbetreffende adviseur. Hierdoor heeft ieder project en elk veiligheidsdomein een vast aanspreekpunt.

De Adviseur veiligheid in projecten speelt een actieve rol, door gevraagd en ongevraagd:

periodiek met het IPM-team te bespreken hoe de veiligheid binnen het project integraal wordt geborgd, van verkenning tot oplevering;

te adviseren over de toepassing van werkwijzen, wetten en kaders;

het team te verbinden met specialisten;

op te treden als adviseur veiligheid in de beoordeling van de kwaliteit van het aanbestedingsdossier (de zogeheten KAd-toets);

te signaleren en escaleren van dilemma’s en onvolkomenheden.

Inhoudelijk en procesmatig ondersteunen van aanbestedingen binnen de Raamovereenkomst Integrale Veiligheid

De werkzaamheden van de Adviseur veiligheid in projecten zijn afhankelijk van de ervaring van het IPM-team met de uitvraag van veiligheidsproducten. De Adviseur veiligheid in projecten vraagt en beoordeelt waar het IPM-team behoefte aan heeft en stemt de werkzaamheden hierop af.

Startend op het gebied van ROK IV

Voornamelijk in de beginfase (2017) van de ROK-IV, hebben IPM-teams waarschijnlijk nog onvoldoende ervaring en kennis opgedaan met het opstellen van een kwalitatief goede Nadere Overeenkomst (NOK) IV om deze zelfstandig uit te vragen bij de aanbieders. Gedurende deze fase ondersteunt de Adviseur veiligheid in projecten IPM-teams intensief, met het oog op voornamelijk het proces. De rol van de Adviseur veiligheid in projecten is hierbij het wegwijs maken van het IPM-team in de werkwijze van uitvragen en op te leveren documenten. Hiernaast stelt de Adviseur veiligheid in projecten de juiste vragen, zodat een kwalitatief goede NOK wordt opgesteld en vervolgens uitgevraagd aan de aanbieders binnen de ROK.

Gevorderd op het gebied van ROK IV

Wanneer het IPM-team voldoende ervaren is in het opstellen van een NOK en deze zelfstandig binnen de ROK kan uitvragen aan de aanbieders, dan is de Adviseur veiligheid in projecten minder procesmatig en meer inhoudelijk betrokken bij het ontwikkelen van de NOK. De Adviseur veiligheid in projecten blijft (passief) aanspreekpunt voor IPM-teams op het proces van de ROK. Actief is de Adviseur veiligheid in projecten echter de begeleider omtrent de kwaliteit van de NOK, met name de omschrijving van de op te leveren producten. Gedurende de looptijd van de producten blijft de Adviseur veiligheid in projecten actief in contact met de IPM-teams omtrent de status en zo mogelijk de kwaliteit van deze producten. Na oplevering of beëindiging van producten, evalueert de Adviseur veiligheid in projecten samen met het IPM-team de kwaliteit van het/de geleverde product(en). Best practices en innovatieve ideeën worden hierbij meegenomen in advies richting andere IPM-teams, collega Adviseurs veiligheid in projecten en AIV’s.

Loketfunctie veiligheidsdomeinen

De Adviseur veiligheid in projecten coördineert 1 of meerdere veiligheidsdomeinen en/of expertisegebieden m.b.t. de impact op projecten. De adviseur:

heeft een meer dan gemiddelde kennis van het betreffende domein;

is op de hoogte van de toepassingen en impact van het domein op een project;

is op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het domein;

onderhoudt relaties met de relevante stakeholders uit het domein;

stemt af met de kennisveldtrekkers over projectbehoeftes, wijzigingen en interpretaties;

escaleert vraagstukken richting de domein specialisten indien nodig

Het ontwikkelen, implementeren en delen van werkwijzen en instrumenten die voortkomen uit onder andere wet- en regelgeving en ambities

De Adviseur veiligheid in projecten ontwerpt en beheert vanuit zijn of haar expertise kaders, werkwijzen en/of hulpmiddelen waarmee en waarbinnen IPM-teams de veiligheid binnen projecten integraal kunnen borgen. De Adviseur veiligheid in projecten maakt hiertoe gebruik van de kennisnetwerken binnen en buiten RWS, zodat de werkwijzen actueel en volgens de laatste professionele standaarden zijn en toepasbaar in het werkveld.

Het uitdragen van kennis en ervaring binnen Rijkswaterstaat op het gebied van veiligheid in projecten

Binnen Rijkswaterstaat heeft de Adviseur veiligheid in projecten een actieve en passieve rol in het uitdragen van kennis en ervaring op het gebied van veiligheid in projecten. Actief worden kennis en ervaring gedeeld richting management ten behoeve van monitoring en sturing. Hiernaast worden er gedurende het jaar verschillende momenten georganiseerd waarop overdracht van kennis en ervaring richting stakeholders kan plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is de Kennismarkt.

De passieve rol is het zijn van een vraagbaak die verder gaat dan enkel het eigen organisatie-onderdeel. Opgedane ervaringen binnen projecten kunnen door kennisdeling ook voor andere stakeholders buiten het eigen organisatieonderdeel voor verbeteringen zorgen.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Eis 2 De aangeboden kandidaat heeft kennis van en minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met de ontwikkeling van beleidsinstrumenten op het gebied van veiligheid.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • E In verband met de werkzaamheden dient de kandidaat een Verklaring Omtrent Gedrag te kunnen overleggen binnen 4-6 weken na start van de opdracht.
  • Eis 1 De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een afgeronde HBO opleiding, in de richting van veiligheid.
  • Eis 3 De aangeboden kandidaat heeft kennis van en minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met werkzaamheden binnen de grond- weg- en waterbouw.

De Wensen

  • Wens 1 De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare kennis van en ervaring met de ontwikkeling van beleidsinstrumenten op het gebied van veiligheid.
  • Wens 2 De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare kennis van en ervaring met projecten in de GWW.
  • Wens 3 De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare kennis van en ervaring binnen Rijkswaterstaat.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox