Nationale Politie

Adviseur Duurzaamheid (mileu impact)

Nationale Politie

De opdracht­omschrijving

Opdracht omschrijving

Wil jij je graag inzetten voor duurzaamheid binnen de politie? Dan spreekt deze opdracht je ongetwijfeld aan! Als Adviseur Duurzaamheid (milieu impact) ga jij in een veelzijdige en betekenisvolle functie positief bijdragen aan de duurzame toekomst van onze organisatie.
De politie is onlosmakelijk verbonden met de samenleving. Die samenleving raakt meer en meer bewust van het belang van duurzaamheid, en pakt hierin haar verantwoordelijkheid. Sinds 2019 heeft de politie een visie op duurzaamheid. Deze visie gaat in op zowel klimaat en milieu, als de sociale thema’s van duurzaamheid. De afgelopen jaren lag de focus op de vermindering van onze CO2-uitstoot binnen de bedrijfsvoering. De eerste plannen (routekaarten) voor de bedrijfsvoering zijn hiervoor opgesteld en de implementatie en uitvoering zijn gestart. In 2021 heeft de politie een ecologische voetafdruk op laten stellen om een beter beeld te krijgen van de milieu-impact. Grotendeels bevestigde dit dat we op koers zijn; onze grootste impact ligt bij vastgoed en vervoer. In de uitvoering en realisatie komen hier echter nog  zoveel keuzes en vragen bij kijken, en daarvoor zijn we opzoek naar jou! 

Om wat meer beeld en context te geven bij de opgave: de politie heeft 65.000 medewerkers, koopt aan 2,1 miljard euro per jaar in, 14.000 dienstvoertuigen, 1,9 miljoen m2 BVO. Het grootste gedeelte van het aantal vierkante meters BVO (ongeveer 84%) is in eigendom en de politie koopt zelf voertuigen en energie in.

Naast de focus op bedrijfsvoering, wordt ook steeds meer de koppeling gemaakt met het operationele proces van de politie. Hoe kunnen we operationele processen verduurzamen? En welke bijdrage levert het operationele werk van de politie aan de verduurzamingsopgave? Wat is bijvoorbeeld de impact van de aanpak van milieucriminaliteit? De nieuwe vraagstukken geven een breder beeld van wat duurzaamheid voor de politie betekent. 

Waar ga je werken?
Het Knooppunt Duurzaamheid is een netwerkorganisatie met een stevige kern, bestaande uit een team van op dit moment 12 professionals met ieder een eigen rol en taakgebied. Ons doel is om duurzaamheid (klimaat, schaarste, diversiteit, gezondheid en veiligheid) binnen de politie te vergroten. Knooppunt Duurzaamheid is uniek, innovatief én ambitieus. We vormen op een nieuwe manier een team en denken organisatie breed. Bovendien hebben we de wens om duurzaamheid
een verantwoordelijkheid van iedereen te laten zijn. Het knooppunt vormt samen met de bedrijfsvoering en de operatien een energiek team. Het is een ontwikkelingsgerichte omgeving waarbij we streven ieders talenten optimaal tot zijn recht te laten komen. Hiermee raken we de gehele politieorganisatie met een onderwerp dat er echt toe doet!

Onze standplaats is Rotterdam, maar we werken vanuit heel Nederland met een accent op Den Haag, Rotterdam en Utrecht.


Verantwoordelijkheden

Wat ga je doen?
Als Adviseur Duurzaamheid (milieu impact) voer je een breed pallet aan werkzaamheden en projecten uit voor een unieke organisatie.

Daarbij kun je denken aan het:
- Analyseren van de impact van algemene ontwikkelingen, beleid en wijzigingen in de operatie, op de verduurzamingsopgave van de politie en van daaruit bijdragen aan visie, beleid en strategieën van de politie op terrein van duurzaamheid.
- Analyseren en berekenen van afwegingen en keuzes vanuit duurzaamheidspectief aan de hand van milieu/klimaat impact berekeningen (bijvoorbeeld LCA of materiaalstromen). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vraag; wat is het duurzame alternatief van een koffiebeker?
- Het opstarten van daartoe bestemde projecten of pilots en hier sturing aan geven;
- Concreet ga je starten met de opgave om de koppeling van milieucriminaliteit en duurzaamheid verder te brengen en te implementeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een project m.b.t.  milieucriminaliteit en duurzaamheid in het onderwijs van de politie. 

Als adviseur duurzaamheid is geen dag hetzelfde. In een omgeving waarbij verduurzaming nauw vervlochten is met de strategie van een Politieonderdeel draag jij een steentje bij aan de verduurzaming van Nederland via een grote maatschappelijke organisatie.

Doelstelling

Advisering en onderbouwen van keuzes vanuit duurzaamheidsperspectief en projecten. 


Contacten

Zowel intern als extern. 

 

 


Competenties

- Analytisch
- Mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
- Organisatiesensitiviteit
- Maatschappelijk betrokken 
- Flexibel gedrag
- Initiatief

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • Eis 3. De kandidaat heeft een afgeronde, erkende en volwaardige opleiding op minimaal HBO niveau. Dit is een eis en moet duidelijk blijken uit het CV van de kandidaat. De kandidaat dient voor het verificatiegesprek het bewijsmiddel te kunnen overleggen. Wanneer blijkt dat de kandidaat niet over het gevraagde diploma beschikt, zal dit leiden tot uitsluiting van de aanvraag.
  • Eis 4. De kandidaat heeft minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van duurzaamheid. Benoem het nummer van deze eis expliciet in het CV bij de werkzaamheden. Geef een beschrijving in het CV waar deze ervaring uit blijkt, benoem de naam van de opdrachtgever(s) en de perioden (mm-jjjj t/m mm-jjjj).
  • Eis 5. De kandidaat heeft werkervaring binnen een grote (overheids)organisatie, met meer dan 5.000 medewerkers. Benoem het nummer van deze eis expliciet in het CV bij de werkzaamheden. Geef een beschrijving in het CV waar deze ervaring uit blijkt, benoem de naam van de opdrachtgever(s) en de perioden (mm-jjjj t/m mm-jjjj).
  • Eis 6. Vereiste competenties/vaardigheden: Analytisch: Signaleert problemen (en kansen), zoekt en herkent belangrijke informatie, rafelt vraagstukken uiteen en legt verbanden tussen gegevens. Mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid: Maakt feiten, meningen en ideeën aan anderen in begrijpelijk Nederlandse taal mondeling en schriftelijk duidelijk. Organisatiesensitiviteit: Speelt in op interne politiek en is alert op veranderingen binnen de organisatie. Onderkent de invloed en de gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op de andere organisatieonderdelen. Maatschappelijk betrokken: Volgt maatschappelijke (en duurzame) ontwikkelingen en legt verbanden met dagelijkse werkzaamheden en kansen hiervan in te zetten. Flexibel gedrag: Staat open voor en speelt adequaat en doelgericht in op verander(en)de en snel wisselende omstandigheden. Initiatief: Signaleert kansen. Handelt ernaar en durft daarbij risico’s te nemen om uiteindelijk een bepaald herkenbaar voordeel voor de organisatie te behalen. Begint liever uit zichzelf dan passief af te wachten. Bovenstaande competenties, gevraagde werk -en denkniveau en/of vaardigheden hoeven niet in het CV te worden benoemd/uitgeschreven maar dienen middels concrete voorbeelden duidelijk aangetoond te worden tijdens het verificatiegesprek. Wanneer blijkt dat de kandidaat niet over de gevraagde competenties beschikt, zal dit leiden tot het terzijde leggen van de bieding.

De Wensen

  • Wens 1. De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring op het gebied van het berekenen van klimaat/milieu impact. Motiveer de rol van de kandidaat, geef in de toelichting aan hoeveel maanden ervaring met bovenstaande is opgedaan en geef een inhoudelijke situatieschets waaruit deze werkervaring blijkt. De toelichting is beknopt, to the point en mag daar waar nodig puntsgewijs. Middels deze toelichting zal de mate van bekwaamheid beoordeeld worden d.m.v. een puntenverdeling. Tevens zal een inhoudelijke verificatie van dit criterium in de interviewfase plaatsvinden. Alleen een verwijzing naar het CV of een algemene motivatie is niet voldoende en zal geen punten genereren. Puntenverdeling: 0/5= Onvoldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 1/5= Matig t.a.v. de overige aanbiedingen 2/5= Voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 3/5= Ruim voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 4/5= Goed t.a.v. de overige aanbiedingen 5/5= Uitstekend t.a.v. de overige aanbiedingen
  • Wens 2. De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring op het gebied van milieucriminaliteit. Motiveer de rol van de kandidaat, geef in de toelichting aan hoeveel maanden ervaring met bovenstaande is opgedaan en geef een inhoudelijke situatieschets waaruit deze werkervaring blijkt. De toelichting is beknopt, to the point en mag daar waar nodig puntsgewijs. Middels deze toelichting zal de mate van bekwaamheid beoordeeld worden d.m.v. een puntenverdeling. Tevens zal een inhoudelijke verificatie van dit criterium in de interviewfase plaatsvinden. Alleen een verwijzing naar het CV of een algemene motivatie is niet voldoende en zal geen punten genereren. Puntenverdeling: 0/5= Onvoldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 1/5= Matig t.a.v. de overige aanbiedingen 2/5= Voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 3/5= Ruim voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 4/5= Goed t.a.v. de overige aanbiedingen 5/5= Uitstekend t.a.v. de overige aanbiedingen
  • Wens 3. De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring in dynamische en flexibele teams. De werkervaring zoals gevraagd in de wensen moet middels concrete voorbeelden duidelijk zijn in het CV van de kandidaat. Noem het nummer van de wens in het CV en benoem in de toelichting de functie, werkzaamheden, naam van de opdrachtgever(s) en de periode [dd-mm-jjjj] waaruit blijkt dat de kandidaat aan de wens voldoet. Bij het niet duidelijk benoemen zal dit leiden tot geen toekenning van punten. Puntenverdeling: 0/5= Onvoldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 1/5= Matig t.a.v. de overige aanbiedingen 2/5= Voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 3/5= Ruim voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 4/5= Goed t.a.v. de overige aanbiedingen 5/5= Uitstekend t.a.v. de overige aanbiedingen
  • Wens 4. De kandidaat heeft bij voorkeur een technische achtergrond zodat gemakkelijk de koppeling tussen beleid en technisch-inhoudelijke kennis op het gebied van duurzaamheid kan worden gemaakt. Dit is een wens en moet duidelijk blijken uit het CV van de kandidaat. De kandidaat dient voor het verificatiegesprek het bewijsmiddel te kunnen overleggen. Wanneer blijkt dat de kandidaat niet over het gevraagde diploma/certificaat beschikt, worden geen punten toegekend. Puntenverdeling: 0/5= Onvoldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 1/5= Matig t.a.v. de overige aanbiedingen 2/5= Voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 3/5= Ruim voldoende t.a.v. de overige aanbiedingen 4/5= Goed t.a.v. de overige aanbiedingen 5/5= Uitstekend t.a.v. de overige aanbiedingen

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox