Ministerie van Justitie en Veiligheid
geen max tarief
Zuid-Holland
36 uur per week
16 augustus 2021
16 augustus 2022
Beschrijving Opdrachtgever
Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Het Bestuursdepartement maakt beleid, wetten en regels over de meest uiteenlopende vraagstukken. Bijvoorbeeld over veiligheid op straat, internetfraude, jeugdcriminaliteit, nationale veiligheid en rampenbestrijding. We houden ons bezig met de nationale politie, crisisbeheersing en terrorismebestrijding.
De ministers en staatssecretaris worden ondersteund bij hun parlementaire werk. Internationale ontwikkelingen worden gevolgd en beïnvloed. Onze meer dan tweeduizend medewerkers hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden, zijn deskundig en maatschappelijk betrokken. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het Bestuursdepartement van Justitie en Veiligheid zo bijzonder. Want recht raakt mensen.
Het Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving (DGRR) schept de voorwaarden voor een slagvaardig, toegankelijk en doelmatig werkend rechtsbestel en voor een effectieve en doelmatige rechtshandhaving. Verder draagt DGRR bij aan de internationale samenwerking op justitieel gebied.
Beschrijving directie/afdeling
Directie Strafrechtketen
In het geheel van directies binnen het DGRR is de directie strafrechtketen een bijzondere. Dat ligt vooral aan de opdrachtgever en de primaire focus van deze directie. Sinds eind 2015 werken de organisaties in de strafrechtketen structureel samen aan de verbetering van de prestaties van de keten. De Directie Strafrechtketen (DSK) bevordert deze samenwerking, landelijk en lokaal. DSK richt zich op de partners in de strafrechtketen en de keten als geheel, handelt altijd vanuit ketenbelang en is daarmee van en voor de keten.
Afdeling Keteninformatievoorziening
De afdeling Keteninformatievoorziening (KIV) is binnen de Directie Strafrechtketen (DSK) verantwoordelijk voor de informatievoorziening op ketenniveau binnen de rechtspleging en de rechtshandhaving, in het bijzonder binnen de strafrechtketen. Zo leveren we kennis en expertise op het gebied van informatievoorziening binnen het domein van de strafrechtspleging. Hiermee ondersteunt KIV de strafrechtketen bij het realiseren van de ambities, bijvoorbeeld door participatie in diverse ketenprojecten en -trajecten zoals de strafrechtketen architectuurraad en het Netwerk Datakwaliteit. Daarnaast vervullen we de rol van opdrachtgever namens het directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Hiermee dragen we zorg voor de beschikbaarheid van een aantal belangrijke ketenvoorzieningen, zoals het Justitieel Documentatiesysteem en de Strafrechtsketendatabank.
Voor de departementsleiding voeren we een aantal adviserende en beleidsmatige taken uit, die voortvloeien uit de beleidsverantwoordelijkheid van de minister voor de Wet identiteitsvaststelling verdachten, veroordeelden en getuigen (Wivvg), de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) en de stelselverantwoordelijkheid van de minister voor de strafrechtketen.
KIV werkt, kortom, op het snijvlak van strafrecht en ontwikkelingen op het gebied van informatie-uitwisseling, zoals big data en kunstmatige intelligentie. Werken aan deze onderwerpen doen we
nooit alleen, maar altijd in samenwerking met ketenpartners, andere directies en onderdelen binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid en externe organisaties
Beschrijving omschrijving dienst, aanleiding en doel
We zijn voor de afdeling Keteninformatievoorziening op zoek naar uitbreiding van de architectuurexpertise. Daarvoor zoeken we een informatiearchitect. Die uitbreiding is nodig omdat de bestaande ketenvoorzieningen waarvoor KIV opdrachtgever is (het Justitieel Documentatiesysteem en de Strafrechtsketendatabank) momenteel worden vernieuwd of binnenkort een majeure vernieuwingsslag zullen ondergaan. Bovendien wordt er gewerkt aan de verdere digitalisering van de Strafrechtsketen. Voor die digitalisering is een aantal nieuwe ketenvoorzieningen nodig; voor een aantal is KIV de voorziene opdrachtgever. Het is daarom nodig deze vernieuwingstrajecten van de juiste architectuurkaders te voorzien en ze te helpen de juiste architectuurkeuzes te maken. De huidige architectuurcapaciteit binnen de afdeling is daarvoor onvoldoende. We zoeken daarom uitbreiding van de architectuurcapaciteit.
Functiebenaming en beschrijving werkzaamheden
Functiebenaming conform functiegebouw Rijk: Beleidsmedewerker
Als informatiearchitect adviseer je de samenwerkende ketenpartners over de keteninformatievoorzieningen van de Strafrechtketen en draagt er zorg voor dat deze voorzieningen binnen de kaders van de ketenarchitectuur worden ingericht. Je bent zodoende gesprekspartner voor en adviseur van het management van DSK als opdrachtgever voor inrichting en beheer van de keteninformatievoorzieningen, van de ketenpartners die die voorzieningen gebruiken en leveranciers die de ketenvoorzieningen inrichten, beheren en aan de ketenpartners ter beschikking stellen.
Je inventariseert de behoeften en noodzaak bij de gebruikers teneinde adequaat te kunnen adviseren. Je onderhoudt makkelijk contact met de verschillende partijen binnen departement, bij ketenpartners en leveranciers om te weten wat er speelt.
Je biedt uitgangspunten, ondersteuning en structuur bij de rol van de (toekomstige) opdrachtgever en helpt directie, ketenpartners en beheerpartijen op een gestructureerde manier na te denken over hoe de keteninformatievoorzieningen zich moet ontwikkelen om de gestelde beleidsdoelen te halen.
Je focus ligt op het adviseren van vernieuwingstrajecten en het beoordelen van projectarchitecturen van projecten die verandering aanbrengen in de keteninformatievoorziening. Je signaleert inefficiënties en adviseert over oplossingen. Je vervult een brugfunctie tussen de gewenste en noodzakelijke ontwikkelingen en bent op architectuurgebied gesprekspartner voor de leveranciers die invulling geven aan ontwikkeling en beheer van ketenvoorzieningen (m.n. Justid).
Je werkt in afstemming met collega-architect binnen de afdeling. Deze collega-architect focust zich op businessarchitectuurvraagstukken binnen de keten en vertaling daarvan naar ketenarchitecturen, -standaarden en –veranderinitiatieven.
Jouw taken:
• Geven van architectuuradviezen, op zowel strategisch, tactisch en operationeel niveau aan uiteenlopende belanghebbenden op alle niveaus uitgaande van Rijks-, Justitie & Veiligheid- en Strafrechtketenbrede architectuurkaders.
• Bevorderen van het werken onder (keten)architectuur en zorgen dat er zoveel mogelijk wordt gekozen voor generieke (al bestaande) ketenoplossingen. Houdt zich vroegtijdig op de hoogte van beleidsinitiatieven en ketenprojecten en onderhoudt zodoende intensief contact met de projectvertegenwoordigers en betrokken ketenpartners.
• Adviseren over, (mede) vormgeven en toetsen van architectuurproducten (architectuurroadmaps, -schetsen, projectstartarchitecturen en solution architecturen) van veranderinitiatieven die impact hebben op de keteninformatievoorziening.
• Adviseren, indien noodzakelijk, gemotiveerd over afwijking van de ketenarchitectuur (“comply or explain”).
• Opstellen en onderhouden van architecturen van de ketenvoorzieningen.
• Verbinding zoeken en afstemming houden met architectuurcommunity’s van ketenregieorganisaties van aanpalende ketens, zoals de Migratieketen.
• Vertegenwoordigen van DSK in het architectuurforum van J&V en gesprekspartner zijn voor DI&I op het gebied van ketenvoorzieningen vanuit DSK.
• Afstemmen met en kunnen optreden als vervanger van collega-architect binnen de afdeling.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox